Чували ли сте за така наречения рустик стил?! Използва се изключително много в интериорния дизайн, а през последните години е все по-предпочитан и в света на поздравителните картички и поканите, декорациите и украсата. Една от предпочитаните теми при организацията на сватби и различни тържества.

Може да се определи като съчетание на изтънченост и в същото време очарователна грубост. Вдъхновен е от цветовете и елементите на природата и създава комфорт, красота и уют със своята непретенциозност и естественост. Именно по тази причина е често предпочитан от различните дизайнери.

Кога възниква рустик стилът?

Рустиката представлява каменна зидария от грубо издялани или необработени камъни, заоблени само по краищата и наричани руст. В миналото били използвани, за да придават масивност на сградите. Първообразът на този стил откриваме в архитектурата на Римската империя, както и по-късно в тази, използвана за издигането на средновековните замъци. Истинската си популярност обаче рустик архитектурата придобива в ранния Ренесанс до Барока, когато от фасадите на приземните етажи на дворците и замъците лъхала студенина.

Рустик стил в съвременния свят

В наши дни рустик стилът се е трансформирал, добавяйки някои модерни елементи. Отново основното в него е използването на естествени материали и необработените елементи, както и природни цветове. С тяхна помощ се постига натурална изтънченост, която създава топлина и заедно с това стилна емоционална връзка с миналото. Използват се материали като дърво, камък, метал, кожа, памук, стъкло, хартия и други, а предпочитаните багри са тези, които можем да намерим около нас в природата – охра, зелено, кафяво, теракота.

Според експертите в рустик стила може да се използва почти всеки цвят, за който се сетите, стига да не е нанесен перфектно. Включва щрихи с четка, неравни повърхности, флорални и/или геометрични фигури. Съвременният рустик стил понякога комбинира и земни елементи с изчистен модерен дизайн за лека естетика и по-свеж дизайн. Иначе рустик декорът има тенденцията да е по-тежък, тъмен и по-малко оскъден.

Как рустик намира място в изработката на картички и покани?

Картичките и поканите в рустик стил са много елегантни и с романтичен „полъх“ от миналото. За изработката им се използват материали като крафтов картон, луксозен перлен картон, структурен картон, рециклиран релефен картон, канап и други. Предпочитани са флоралните, дървесните, каменните принтове, както и декорациите с цветя. Някои хора определят този тип поздравителни картички и покани като ретро, но точната дефиниция е по-скоро стил от природата.